Ponuda i potražnja prijevoza
0.0/5 ocjena (0 glasova)

24. SVJETSKO PRVENSTVO PROFESIONALNIH VOZAČA

24. SVJETSKO PRVENSTVO PROFESIONALNIH VOZAČA


UVOD

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, te Varaždinske županije i grada Varaždina, od 03. do 05.09.2004. u Varaždinu se održalo 24. svjetsko prvenstvo profesionalnih vozača, uz sudjelovanje natjecatelja iz 15 država svijeta. Sve se događalo na prostoru izvršnog organizatora i domaćina natjecanja, Autobusnog prometa d.d. Varaždin.

Naravno, i ja sam se uputio u Varaždin, u subotu, drugog dana prvenstva, kada je bilo i službeno otvaranje i početak natjecanja. Cijeli događaj je za mene zaista bio pravi doživljaj, a dio atmosfere ću pokušati prenijeti i Vama na ovoj stranici. Kao i prije svake moje reportaže, napominjem da nisam profesionalni novinar, stoga će i tekst biti u skladu sa time.

Ako ste zainteresirani za sve fotografije u većoj rezoluciji, imam ih pedesetak, samo pošaljite mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , ne zaboravite poslati ime, prezime i adresu, i CD stiže poštom. Naglašavam, CD je besplatan, sretan sam što nekoga zanimaju ove fotke.

OTVARANJE

Stigao sam točno na vrijeme. Organizacija mi se svidjela od početka, besplatan parking blizu samog događaja. Lijepo vrijeme, ali ne vruće. Onak', taman! Uredno sam se prijavio (akreditirao) na info pultu, tako da sam se osjećao kao pravi novinar. I onda standardno otvaranje svih ovakvih događaja: zahvala, ponos, zahvala, pohvala, ponos, zahvala, itd. No dobro, to tako mora biti. Sve skupa je trajalo nekih sat vremena, nakon čega smo svi uživali u domjenku. Nisam ih puno "oštetio", obzirom da me žena na put spakirala sa dva fina sendviča koja nisam smio donijeti natrag. Tako da sam samo malo degustirao više nego ukusnu šunkicu u kruhu, malo tikvica, punjeni paradajz i još poneku deliciju za koje nisam uspio zaključiti šta su.

slike...

NATJECANJE

Najzanimiljiviji dio. Priznajem, neke zadatke nisam baš odmah razumio, ali sam zato potražio stručnu pomoć u publici i uvijek se našao netko tko mi je objasnio svaki pojedini zadatak. Inače, od g. Božića iz SAVH-a sam dobio kompletan pravilnik natjecanja, ali u papirnatom obliku. Ako ga uspijem dobiti u elektronskom, svakako ću ga objaviti ovdje, vrlo je zanimljiv sa detaljnim objašnjenjima svakog pojedinog zadatka. A trebalo ih je proći 15. Evo ih redom:

START Alkotest Krugovi na kolniku Pokretne izbočine na kolniku Tri polugice - bočno Bočne prepreke na kolicima Visinska letvica Dva reda okruglih pločica na kolniku - zavojito Bicikl - bočni razmak Bočne prepreke sa po tri loptice Zeleni i crveni čunjevi - zavojito Ulaz u garažu - unazad Rampa (naprijed - natrag) Korito s lopticom Semafor - unatrag CILJ Prednji kotač u pravokutniku (garaža)
    Svaku nacionalnu selekciju predstavljalo je 16 vozača, po 3 u kategoriji, i to:
  • KATEGORIJA A - kamion iznad 7,5 tona
  • KATEGORIJA B - autobus
  • KATEGORIJA C - tegljač
  • KATEGORIJA D - kamion s prikolicom
  • KATEGORIJA E - učenici na vozilima iz kategorije A

slike

REZULTATI

VOŽNJA ZATVORENIH OČIJU

Jedna od glavnih atrakcija cijelog dana bile su vožnje autobusa zatvorenih očiju g. Franje Šiptara iz Kloštar Podravskog. Naravno da sam se i ja odvažio biti jedan od putnika. Mnogi me pitaju (ovi koji su vidjeli fotke) za onu djevojku sa fotografija sa atraktivnim dekolteom. Ne, ne poznam ju, nije čak niti "službena" pomagačica g. Šiptara, jednostavno su je izvukli iz publike (hmm, koji li je samo kriterij bio?!?).

slike..

POPRATNI SADRŽAJI

slike..

SVEGA PO MALO

ZAKLJUČAK

Sve u svemu, bilo je jako lijepo. Naši nisu postigli spektakularne rezultate, ali nisu bili uopće loši. Malo je čudno što se na svjetsko natjecanje nisu plasirali vozači koji su bili najbolji na hrvatskom natjecanju, ali to je ipak izgleda priča za neko drugo vrijeme, ako dobijem odgovor na ovo pitanje, svakako ću ga objaviti ovdje.

Ne znam da li se ovo natjecanje održava svake ili svake druge godine, ali u svakom slučaju, nadam se da ćemo imati mogućnosti prisustvovati i sljedećim ovakvim druženjima.

Mario Slaviček
Mario Slaviček

Komentirajte

Ostavili ste komentar kao gost.